Čas je za zamenjavo strešnega okna. Ali ne? 

Ali vaša strešna okna zastarevajo in razmišljate, da bi jih zamenjali? Kako dolgo v povprečju zdržijo strešna okna? Ali sploh obstaja tak časovni okvir? Kako lahko prepoznate, ali so vaša stara? Kaj sploh pomeni »stara«? Tukaj vam pokažemo, kaj morate gledati in na kaj morate biti pozorni, preden se odločite. Pravzaprav razkrivamo najobičajnejše znake za zamenjavo strešnega okna.  

Glavni znaki 

Točen datum namestitve starih strešnih oken ni primarni dejavnik, ki odloča, kdaj jih je treba zamenjati. Določeni kazalci vam bodo takoj pokazali, ali je čas za zamenjavo. Tudi če ste ob namestitvi izbrali najboljšo možnost okna, morda tehnologija in konstrukcija pač nista bili na isti ravni kot danes. Kakšni so kazalci? Če se steklo nenehno rosi, je to že močen pokazatelj dotrajanosti. Če je površina lesa počena, je to še nazornejši pokazatelj in seveda tudi očitnejši. Še en znak je tudi plesen: če je plesen na oknu ali okoli njega in niste zaznali, da bi težava tičala v strehi, potem je težava morda v funkcionalnosti okna. V tem primeru nehajte razmišljati o plusih in minusih zamenjave strešnega okna, ker minusov sploh ni – kar lotite se je. 

Še nekaj očitnejših znakov  

Na starem strešnem oknu so morda vidne poškodbe, ki očitno nakazujejo, da je skrajni čas za zamenjavo. Tak primer je, če se strešno okno ne zapre pravilno zaradi deformacije lesa. Tako lahko z gotovostjo veste, da je čas za ukrepanje. Zamenjavo strešnega okna lahko načrtujete tudi, če ima strešna konstrukcija pomanjkljivosti. Strešno okno se lahko skozi leta poškoduje tudi zaradi kondenzacije – to je še en klasičen znak (ki ga tudi zlahka opazite) za zamenjavo strešnega okna.  

Majhen poskus in velika zmota 

Postavite roke blizu strešnega okna. Ali začutite hladen zrak? Je notranja stran okenskega stekla zelo hladna? (Opomba: steklo je najhladnejši element strešne konstrukcije nasploh, vedno bo hladnejše kot streha.) Hladen zrak blizu okna in/ali izredno hladno steklo je lahko eden tipičnih simptomov, ki kaže, da je strešno okno treba zamenjati. 

Ali je poleti na podstrešju neznosno vroče? Ljudje pogosto domnevajo, da je na podstrešju poleti pač vroče. Toda to je čista zmota. S pravo izolacijo strehe in stene ter posebnim strešnim prezračevanjem, zasnovanim v strešni konstrukciji (npr. prezračevalni strešniki), ter pravo rešitvijo strešnih oken, lahko zaščitite podstrešne prostore pred najbolj vročimi poletnimi dnevi. 

Zamenjava strešnega okna za varčevanje z energijo 

Če je podstrešje na splošno v slabem stanju in načrtujete, da boste glede tega ukrepali, bi morali ponovno premisliti o celotnem pristopu do težave. Razmislite, kaj pričakujete od podstrešnega prostora. Želite udobje in svetlobo? Na to dvoje verjetno pomislimo najprej. Toda na seznam ne pozabite dodati energijske učinkovitosti. Če je varčevanje z energijo med ključnimi točkami, o katerih razmišljate, vam to ne bo koristilo samo na dolgi rok, ampak se bo izplačalo že takoj. 

Ko izboljšujete prostore za namen varčevanja z energijo, ne pozabite gledati na to s širšega vidika. Eno je, da imate trdo streho ali debelo izolacijo, toda menjava starih strešnih oken je lahko enako pomembna. Res je, da so nova strešna okna ključni pogoj za energijsko učinkovit dom, ker okna niso samo steklo. Nova strešna okna namreč vključujejo pomembne pripomočke za vgradnjo in dodatno opremo, ki je lahko komaj vidna, ampak je nujni element za dom, ki varčuje z energijo: boljša izolacija, več privarčevane energije, več dnevne svetlobe in nič vzdrževanja.  

Preizkusi izolacije okna  

Ali je izolacija starega strešnega okna v slabem stanju? Potem je to jasen znak, da je potrebna zamenjava strešnega okna. Toda kako sploh ugotoviti težavo v izolaciji okna?  

Tukaj je majhen preizkus. 

Če je v zimskih mesecih blizu okna mrzlo, to pomeni, da se zrak pomika noter in ven, okno pa je prepišno.  

Če je steklo zamegljeno, polnilo med stekli pušča, zato se je izolacijska zmogljivost izrazito poslabšala. S strešnim oknom s trislojnim steklom lahko dosežete izboljšano izolacijo in vam ni treba skrbeti, da bi izgubili dragoceno toploto.  

Ne popravljajte težav, ampak raje ustvarite sanjski dom 

Če pride do težav, jih ljudje seveda poskušajo popraviti. To je jasno. Mi pa bi vam raje predlagali nekaj drugega, in sicer da stopite korak dlje od popravljanja. Razširite svojo perspektivo. Na sedanje težave poglejte kot na odlične priložnosti, da ustvarite nekaj boljšega. Če zaznate težave z izolacijo, lahko to zlahka pripelje do ustvarjanja sanjskega doma – vprašanje je le, kako gledate na to. Naj sploh ne omenjamo dejstva, da so se strešna okna temeljito razvila. Ljudje, ki imajo okna z ročnim upravljanjem, si lahko zdaj na primer namestijo električna ali solarna okna.   

Če boste upoštevali naš predlog in se aktivno odzvali na znake za zamenjavo strešnega okna, se bo vaše podstrešje spremenilo v svetel in udoben prostor z največjim udobjem. Za dosego tega cilja pa potrebujete zanesljivega partnerja, ki vas bo spremljal na poti. 

Čas za zamenjavo strešnega okna pomeni čas za rešitve VELUX 

Če se odločite, da boste zamenjali staro strešno okno in izbrali rešitve VELUX, boste znižali porabo energije, če je vir težave samo okno. Poleg tega bo prostor pozimi toplejši za 1–2 stopinji. Poleti bo podstrešni prostor s pravo dodatno opremo hladnejši za 5–6 stopinj. Rešitve VELUX lahko vodijo do takšne razlike v vaših stroških in temperaturi v hiši – nadaljnjih koristi sploh ni treba posebej poudarjati.  

Preberite več člankov

Rešitve strešnih oken VELUX prihajajo z dodatnimi prednostmi.

Preverite katere so to!

Zakaj izbrati rešitve VELUX?

Preobrazba prostorov

Z našimi rešitvami za dnevno svetlobo imate večji bivalni prostor pod streho, dom pridobi na vrednosti, vaše počutje in doživljanje prostora pa se izboljšata brez primere.

Višja vrednost doma 

Lahko ste prepričani, da bo vaša naložba v rešitve z izdelki VELUX zvišala vrednost nepremičnine in se vam bogato poplačala.

Brezskrbnost v vašem domu

Z našim širokim izborom notranjih in zunanjih senčil, nadomestnimi deli ter popravili vam zagotavljamo, da boste prejeli najboljšo možno izkušnjo.

Na voljo smo vam za pomoč

Naša ekipa je predana zagotavljanju popolnega zadovoljstva od trenutka, ko se obrnete na nas, med svetovanjem in pri končni namestitvi / vgradnji izbranega izdelka VELUX.

Neomajna kakovost

Vaše potrebe nas usmerjajo. Od leta 1941 neprenehoma razvijamo in izpopolnjujemo naše izdelke ter jih izdelujemo tako, da so trajni.

Odgovorna izbira

Kakovost življenja lahko izboljšate s trajnostnimi rešitvami, ki so dobre tako za vas kot za planet.