RESNIČNA CENA SLABE KAKOVOSTI ZRAKA V ZAPRTIH PROSTORIH


Kar 84 milijonov Evropejcev živi v prostorih z vlago ali plesnijo, zaradi česar tvegajo, da zbolijo za respiratornimi boleznimi ali razvijejo alergije, ki trajajo do konca življenja


Vlažna okolja s plesnijo povečajo tveganje za astmo do kar 40 % in raziskava na območju celotne Evrope je pokazala, da ima 2,2 milijona Evropejcev astmo prav zaradi bivanja v vlažnih stavbah, polnih plesni. Zaradi vlage se lahko pojavijo tudi alergijske reakcije. Obstaja le ena dolgotrajna in resnično učinkovita rešitev za preprečevanje posledic slabe notranje klime – postan zrak je treba nadomestiti s svežim. Vendar kar 6 posameznikov od 10 svojih domov ne zrači dovolj.

SIMPTOMI

Najočitnejši simptomi astme so zadihanost in težave pri dihanju, vendar ne smemo spregledati tudi drugih opozorilnih znakov. Tiščanje v prsih, piskajoče dihanje – piskajoč zvok v prsnem košu pri dihanju, še posebej pri izdihu, in kronični kašelj, še posebej ponoči ali med telesno aktivnostjo, vse to lahko kaže na astmo.

REŠITVE

Predstavljamo vam tri preproste, vendar učinkovite načine, kako izboljšati notranjo klimo. Bolj kot jih boste vključevali v svojo dnevno rutino, boljši bodo rezultati.

1.


Prezračite z več kot enim oknom

Zrak v notranjih prostorih sestavljajo plini, delci, biološki odpadki in vodni hlapi, ki predstavljajo potencialno tveganje za zdravje. Priporoča se, da svoj dom prezračite trikrat do štirikrat na dan po vsaj 10 minut, pri čemer naj bo odprto več kot eno okno. Prezračite tudi spalnico, in sicer pred spanjem in zjutraj, ko vstanete.

2.


Očistite in prezračite preproge

… oziroma najbolje, da jih kar zavržete. Debele preproge in pohištvo, kot so stare zofe, so meka za pršice in bakterije.

3.


Omejite količino vlage

65 % vseh Evropejcev vsaj enkrat tedensko suši oblačila v zaprtih prostorih, kar je slaba navada. Oblačila pri sušenju oddajajo vlago, ki lahko povzroči nastanek škodljive plesni in vlago v domu, zato je bolje, da oblačila sušite drugje, če je to mogoče. Če nimate možnosti sušenja na prostem, v bližini oblačil, ki se sušijo, odprite okno, da se na ta način odstrani nekaj odvečne vlage. Zaradi enakih razlogov tudi pazite, da bosta kopalnica in kuhinja ustrezno prezračeni.

POGLED NA
ŠIRŠO SLIKO

Poleg novih vsakodnevnih navad je pomembno tudi, da izkoristite priložnosti za korenite spremembe notranje klime v svojem domu. V zaprtih prostorih preživimo 90 % svojega časa, od česar ga dve tretjini preživimo v svojem domu, zato je to pravo mesto za začetek uvajanja sprememb za izboljšanje življenja v zaprtih prostorih.

 

Izboljšanje obstoječega prostora

Premislite, kako lahko v notranje prostore vnesete nekaj zunanjega okolja. Ker nas večina živi v mestnem okolju, smo se do neke mere oddaljili od narave. Notranje okolje lahko izboljšate že s tako majhnim korakom, kot je nekaj lončnic, saj so rastline znane po tem, da čistijo zrak. Poleg tega razmislite, kako bi lahko dosegli boljši pogled na zunanje okolje s pametno uporabo oken in vrat.

Ustrezna razširitev bivalnega prostora

Kakovost bivanja v zaprtih prostorih lahko izboljšate tako, da svoj dom razširite z dodatnimi kvadratnimi metri. Razmislite o prenovi podstrešja ali prizidku in dajte prednost rešitvam, ki zagotavljajo svež zrak in dnevno svetlobo.

Selitev

Ko iščete nov dom, upoštevajte, da imajo lahko starejše nepremičnine težave, ki vplivajo na notranjo klimo. Preverite na primer, ali je vsa okna mogoče v celoti odpreti in ali so v ustreznem stanju, zlasti v kuhinji in kopalnici. Pri prenovi izberite svetlejše odtenke barve. Tako v svojem domu ustvarite zrcalne površine, ki bolje odsevajo svetlobo.


ZRAK V ZAPRTIH PROSTORIH JE LAHKO PETKRAT BOLJ ONESNAŽEN KOT ZRAK NA PROSTEM

Ne glede na to, kje živite, je skoraj vedno bolje odpreti okno in v prostor spustiti svež zrak kot dihati postanega.

KAJ LAHKO STORIM?

Obstajajo številni načini, kako dom napolniti z boljšim zrakom in več dnevne svetlobe. Nekateri načini so hitri in preprosti, drugi pa zahtevajo več časa, vendar bodo zagotovili zanesljive in dolgoročne prednosti.