SKRITA MOČ DNEVNE SVETLOBE


Z dnevno svetlobo lahko pridobite veliko več kot le dobro počutje. Zadostna izpostavljenost dnevni svetlobi se je izkazala kot pomemben dejavnik za fizično in psihološko dobrobit otrok.


Francoska raziskava iz leta 2012, v katero je bilo vključenih več kot 2000 otrok iz vse Evrope, je pokazala, da je količina dnevne svetlobe v učilnici pozitivno vplivala na učence, ki so na preverjanju znanja iz matematike in logike dosegali do 15 % boljše rezultate. Kombinacija na oken z južno lego in učinkovitega senčenja je poskrbela, da so bili otroci bolj veseli in produktivni.

Ti izsledki jasno kažejo, da je zadostno izpostavljanje otrok dnevni svetlobi nujno in koristno. Staršem je ta podatek lahko tudi v spodbudo pri odločitvi za preureditev doma in iskanju novih načinov in mest za preživljanje časa s svojimi otroki.

SIMPTOMI

V dobi digitalne zabave je lahko mladim težko najti čas za preproste užitke, kot je čudovit občutek sonca na koži. A dejstvo je, da lahko premalo izpostavljenosti neposredni ali posredni dnevni svetlobi povzroči pomanjkanje vitamina D, zmede naravni ritem otrok in negativno vpliva na njihovo splošno počutje in zbranost.

REŠITVE

Obstaja nekaj preprostih in praktičnih načinov, s katerimi lahko zagotovite, da bodo vaši otroci dovolj izpostavljeni dnevni svetlobi.

1.


Odprite (svoj) dom

Poskrbite, da svoj dom osvetlite s čim več dnevne svetlobe. Najbolje je, če lahko podnevi zavese in notranja senčila popolnoma odstrete. Če ima vaš otrok svojo delovno mizo ali poseben prostor, naj bo čim bližje oknu.

2.


Poiščite pravo smer

Naše telo je lahko usklajeno s 24-urnim ritmom spanja, dela in prostega časa samo ob ustrezni izpostavljenosti svetlobi in temi, pri čemer otroci niso nobena izjema. Če je mogoče, naj bodo spalnice otrok obrnjene na vzhod proti jutranjemu soncu. To je še posebej koristno za otroke in najstnike, pri katerih je biološka ura zamaknjena in zjutraj težko vstanejo. Poleg tega poskrbite, da zavese in notranja senčila ponoči čim bolje preprečujejo vstop svetlobe.

3.


Pojdite na prosto in raziskujte

Spodbudite otroke, naj se igrajo zunaj, kadar koli imajo to možnost. Poleg vseh pozitivnih učinkov, ki jih ima gibanje na telo, večina znanstvenikov poudarja tudi, da je izpostavljenost dnevni svetlobi od 30 minut do 2 uri na dan odličen način za izboljšanje duševnega počutja.

POGLED NA
ŠIRŠO SLIKO

Poleg novih vsakodnevnih navad je pomembno tudi, da izkoristite priložnosti za korenite spremembe notranje klime v svojem domu. V zaprtih prostorih preživimo 90 % svojega časa, od česar ga dve tretjini preživimo v svojem domu, zato je to pravo mesto za začetek uvajanja sprememb za izboljšanje življenja v zaprtih prostorih.

 

Izboljšanje obstoječega prostora

Premislite, kako lahko v notranje prostore vnesete nekaj zunanjega okolja z večjo količino dnevne svetlobe v domu. Ker nas večina živi v mestnem okolju, smo se do neke mere oddaljili od narave. Izberite okna ali vrata, ki zagotavljajo večjo količino dnevne svetlobe v prostoru, in pri tem upoštevajte, da strešna okna zagotavljajo več dnevne svetlobe kot običajna okna.

Ustrezna razširitev bivalnega prostora

Kakovost bivanja v zaprtih prostorih lahko izboljšate tako, da svoj dom razširite z dodatnimi kvadratnimi metri. Razmislite o prenovi podstrešja ali prizidku in dajte prednost rešitvam, ki zagotavljajo svež zrak in dnevno svetlobo.

Selitev

Ko iščete nov dom, upoštevajte, da imajo lahko starejše nepremičnine težave, ki vplivajo na notranjo klimo. Prepričajte se na primer, da okna zagotavljajo dovolj dnevne svetlobe. V nasprotnem primeru razmislite o dodajanju oken ali vrat. Pri prenovi izberite svetlejše odtenke barve. Tako v svojem domu ustvarite zrcalne površine, ki bolje odsevajo svetlobo.


OTROŠKE SOBE SO POGOSTO NAJBOLJ ONESNAŽEN PROSTOR V DOMU

Strupeni delci, izdihani CO2 – v otroških sobah je pogosto najvišja koncentracija škodljivih snovi v domu.

KAJ LAHKO STORIM?

Obstajajo številni načini, kako dom napolniti z boljšim zrakom in več dnevne svetlobe. Nekateri načini so hitri in preprosti, drugi pa zahtevajo več časa, vendar bodo zagotovili zanesljive in dolgoročne prednosti.