NAŠE NAJVEČJE BOGASTVO JE NAJBOLJ RANLJIVO


Otroci so še posebej dovzetni za negativne posledice slabe notranje klime, ker njihova pljuča in možgani še niso v celoti razviti.


V otroških sobah je pogosto najbolj onesnažen zrak. Poleg strupenih delcev, ki izvirajo iz okolice doma, so lahko za potencialno škodljive izpuste odgovorne tudi številne igrače in elektronske naprave v otroških sobah. Nedavna danska raziskava je pokazala, da so bile v približno polovici sodelujočih družin nočne koncentracije CO2 v otroških sobah večje od priporočenih vrednosti, pri čemer je bila v približno vsaki četrti sobi koncentracija CO2 trikrat večja od priporočene največje vrednosti.

SIMPTOMI

Onesnaženost zraka in visoka raven CO2 lahko povzročita težave, kot so glavoboli, težave s spanjem in izčrpanost ter težave s koncentracijo. Slaba notranja klima je še posebej škodljiva za otroke, ker še rastejo in dihajo hitreje kot odrasli.

REŠITVE

Tukaj je nekaj preprostih načinov, kako zmanjšati raven CO2 in izboljšati notranjo klimo v otroških sobah.

1.


Prezračite z več kot enim oknom

Zrak v notranjih prostorih sestavljajo plini, delci, biološki odpadki in vodni hlapi, ki predstavljajo potencialno tveganje za zdravje. Priporoča se, da svoj dom prezračite trikrat do štirikrat na dan po vsaj 10 minut. Otroško sobo prezračite, ko se otroci prebudijo, ko se igrajo in preden se odpravijo spat.

2.


Plastika ni vedno nekaj odličnega

Plastika lahko pri segrevanju oddaja strupene hlape, zato poskrbite, da plastične otroške igrače ne bodo neposredno izpostavljene soncu. Če imate talno gretje, plastičnih predmetov tudi ne puščajte na tleh. V skladu z uredbami EU morate zavreči vse plastične igrače, izdelane pred 2007, saj je bilo ugotovljeno, da vsebujejo prepovedane kemikalije. Če imate dovolj prostora, lahko otroka spodbudite, da se igra v drugih sobah in ne v svoji. Tako boste zmanjšali količino delcev v zraku, ki bi bili lahko škodljivi. Notranjo klimo lahko izboljšajo tudi nekatere rastline, saj porabljajo presežek CO2.

3.


Omejite količino vlage in preženite pršice

65 % vseh Evropejcev vsaj enkrat tedensko suši oblačila v zaprtih prostorih, kar je slaba navada. Oblačila pri sušenju oddajajo vlago, ki lahko povzroči nastanek škodljive plesni in vlago v domu, zato je bolje, da oblačila sušite drugje, če je to mogoče. Zaradi enakega razloga poskrbite tudi za ustrezno prezračevanje kopalnice. Pršice obožujejo postelje, zato pogosto menjajte posteljnino. Poleg tega razmislite tudi o menjavi vzmetnic in vzglavnikov, če jih imate že dalj časa. V vzmetnici je ob običajni uporabi približno od 100.000 do 10 milijonov pršic in 10 % teže dve leti starega vzglavnika predstavljajo mrtve pršice in njihovi iztrebki. 

POGLED NA ŠIRŠO SLIKO

Poleg novih vsakodnevnih navad je pomembno tudi, da izkoristite priložnosti za korenite spremembe notranje klime v svojem domu. V zaprtih prostorih preživimo 90 % svojega časa, od česar ga dve tretjini preživimo v svojem domu, zato je to pravo mesto za začetek uvajanja sprememb za izboljšanje življenja v zaprtih prostorih.

 

Izboljšanje obstoječega prostora

Premislite, kako lahko v notranje prostore vnesete nekaj zunanjega okolja. Ker nas večina živi v mestnem okolju, smo se do neke mere oddaljili od narave. Notranje okolje lahko izboljšate že s tako majhnim korakom, kot je nekaj lončnic, saj so rastline znane po tem, da čistijo zrak. Poleg tega razmislite, kako bi lahko dosegli boljši pogled na zunanje okolje s pametno uporabo oken in vrat.

Ustrezna razširitev bivalnega prostora

Kakovost bivanja v zaprtih prostorih lahko izboljšate tako, da svoj dom razširite z dodatnimi kvadratnimi metri. Razmislite o prenovi podstrešja ali prizidku in dajte prednost rešitvam, ki zagotavljajo svež zrak in dnevno svetlobo.

Selitev

Ko iščete nov dom, upoštevajte, da imajo lahko starejše nepremičnine težave, ki vplivajo na notranjo klimo. Preverite na primer, ali je vsa okna mogoče v celoti odpreti in ali so v ustreznem stanju, zlasti v kuhinji in kopalnici. Pri prenovi izberite svetlejše odtenke barve. Tako v svojem domu ustvarite zrcalne površine, ki bolje odsevajo svetlobo.


DNEVNA SVETLOBA LAHKO IZBOLJŠA UČNE SPOSOBNOSTI OTROK DO 15 %

Znanstveniki so ugotovili, da učilnice z obilo dnevne svetlobe zagotavljajo učinkovitejše učenje kot učilnice z malo svetlobe. Nobenega dvoma ni, da lahko o enakih prednostih govorimo tudi v primeru domov in delovnih mest.

KAJ LAHKO STORIM?

Obstajajo številni načini, kako dom napolniti z boljšim zrakom in več dnevne svetlobe. Nekateri načini so hitri in preprosti, drugi pa zahtevajo več časa, vendar bodo zagotovili zanesljive in dolgoročne prednosti.