REŠITEV: SVEŽ PRISTOP K BIVANJU V ZAPRTIH PROSTORIH


Uspelo nam je, da smo se zaščitili pred negotovostmi in neudobjem narave, vendar se je to v premnogih pogledih izkazalo za slabo naložbo.


90 % svojega časa preživimo v zaprtih prostorih in naši domovi so tako dobro izolirani, da vanje ne more priti dovolj svežega zraka in dnevne svetlobe. Danes 84 milijonov Evropejcev živi v stavbah, ki so tako vlažne in polne plesni, da so potencialno tveganje za telesno in duševno zdravje. Slab zrak v zaprtih prostorih lahko tako povzroči celo vrsto bolezni, od glavobolov, vnetih oči do alergij in astme – pa tudi resnejših bolezni. Bivanje v vlažnem domu s plesnijo poveča tveganje za astmo za kar 40 %. 

Pomanjkanje neposredne sončne svetlobe povzroča tudi zdravstvene težave, kot je pomanjkanje vitamina D, kar lahko prispeva k občutkom utrujenosti, izčrpanosti in slabemu razpoloženju. Poleg tega strokovnjaki ocenjujejo, da do 30 % svetovnega prebivalstva trpi zaradi različnih stopenj sezonske razpoloženjske motnje oz. zimske depresije (»Seasonal Affective Disorder« – SAD). Kaj točno povzroča sezonsko razpoloženjsko motnjo, še ni v celoti znano, vendar je pogosto povezano s premajhno izpostavljenostjo sončni svetlobi.
Če ne bomo ukrepali, bodo te težave postale vse resnejše. Zato je tako pomembno, da temeljito premislimo o tem, kako živimo v zaprtih prostorih. Vsi – od posameznikov do arhitektov, od podjetij do vlad – nosimo odgovornost, da storimo vse v naši moči, da bi bilo v naših stavbah zdravo okolje. Čas je, da začnemo graditi in živeti drugače.

Nekatere rešitve so preproste, druge zahtevnejše, nekatere pa zahtevajo korenite spremembe v družbi. Vendar je to mogoče: ukrepati moramo zdaj – in skupaj.

POT K BOLJ ZDRAVEMU NOTRANJEMU OKOLJU

VELUX je že več kot 75 let predan izboljšanju življenjske kakovosti ljudi, kar počne tako, da v domovih, na delovnih mestih in v šolah pomaga zagotavljati dovolj svetlobe in svežega zraka. Znanost je že potrdila prednosti za zdravje, vendar je pred nami še dolga pot, preden bomo razumeli, da dnevna svetloba in svež zrak nista samo prijetna, temveč tudi nujno potrebna.
K sreči na tej poti nismo sami. Pri ustvarjanju boljših domov sodelujemo z drugimi svetovnimi vodilnimi podjetji na področju gradbeništva. Naše rešitve niso odgovor na vse težave generacije zaprtih prostorov, vendar vam lahko pokažemo najboljšo pot naprej.


ZRAK V ZAPRTIH PROSTORIH JE LAHKO PETKRAT BOLJ ONESNAŽEN KOT ZRAK NA PROSTEM

Ne glede na to, kje živite, je skoraj vedno bolje odpreti okno in v prostor spustiti svež zrak kot dihati slabega.

ZARADI POMANJKANJA DNEVNE SVETLOBE JE ŽALOSTNIH 15 % LJUDI

Moči dnevne svetlobe ni mogoče umetno poustvariti. Sončno svetlobo potrebujemo, da se počutimo dobro in polni energije.